Guus van Rijckevorsel (Helmond 1922 - Amsterdam 2007)

Hoe de schilder Olav Vorsel werd geboren

Uit het artikel Olav Vorsel, een kennismaking:

 

Tot zijn 60e levensjaar zijn slechts een handvol vaststaande feiten bekend over Guus van Rijckevorsel. Geboren in 1922 in Helmond in de katholieke patriciërsfamilie Van Rijckevorsel, bracht hij zijn jeugd in Vught door. Hij bezocht het gymnasium van het kleinseminarie in Heeswijk-Dinther, onbekend is of het ook daadwerkelijk de bedoeling was om tot priester te worden opgeleid. Wel staat vast dat mét de kostschoolperiode een intens ervaren gevoel van verwaarlozing in emotionele zin zich bij hem ontwikkelde.
Voeg daarbij het trauma dat het van dichtbij getuige-zijn van barbaarse oorlogshandelingen op adolescente leeftijd bij hem teweegbracht en het is te verklaren wat hem in zijn latere leven tot zo'n kritisch, haast vermetel waarnemer van de maatschappij heeft gemaakt. Met als direct gevolg dat hij zich losmaakte van het katholieke milieu waarin hij opgroeide. Hij schreef zich in voor de studies filosofie en psychologie aan de universiteiten van Dublin, Edinburgh en Leuven. Zijn eindscriptie ‘ De dictatuur van het Ideaal’ werd nimmer afgerond.

In 1950 ging hij aan het werk bij de toenmalige importeur van buitenlandse boeken, kranten en tijdschriften Van Ditmar in Amsterdam, waar hij uiteindelijk als directeur eind jaren '60 zou eindigen. Onder zijn leiding werd de uitgeverij-poot van Van Ditmar nieuw leven ingeblazen; een aantal excellente vertalingen van wereldliteratuur zag het licht. Ook presenteerde Van Ditmar zich op de jaarlijkse Frankfurter Buchmesse en Distripress-congressen.

 

Het leidinggeven aan een internationaal georiënteerde firma in een tijd van overnames en fusies vroeg veel van de man die eigenlijk de rust wilde om te kunnen schrijven. Die rust vond hij aanvankelijk in de weekeinden waarin dag en nacht werden omgedraaid om 's nachts zonder ook maar het geringste geluid, geconcentreerd gedachten aan het papier te kunnen toevertrouwen. Géén essays maar korte gedachtensnippers, komen boven drijven in een ontembare zoektocht naar zichzelf. Als ging het om een boodschappenlijstje, bedoeld om niet te vergeten en mogelijk later nog eens tot een gedicht of leesbaar artikel te worden uitgewerkt. In de wekelijkse bezoeken aan psycho-analyticus en door de jaren heen tot vriend geworden prof. dr. P.Th. Hugenholtz werden de gedachtes besproken en geduid. In de jaren '80 zijn in eigen beheer twee gedichtenbundels uitgegeven. Guus van Rijckevorsel overleed op 5 maart 2007 in Amsterdam.
 

Eind jaren '60 zijn de praktische en financiële voorwaarden zodanig dat Van Rijckevorsel zich kan permitteren om zich aan het onderzoekend schrijven te wijden. Nieuwsgierig als hij al was naar de wereld om hem heen, focust hij die nieuwsgierigheid nu op zichzelf.
Al schrijvend gaat hij vorm en kleur aanbrengen in zijn fantasie met tot gevolg dat innerlijke noodzaak hem dwingt om zijn nieuwe taal de taal van het beeld te laten zijn. Het zijn intens ervaren reacties op zijn belevingswereld, die als mokerslagen pasteus op het doek worden gesmeten. Tien jaar van geconcentreerd werken in een atelier-aan-huis aan de Amsterdamse Prinsengracht. ... langzaamaan wordt onder de muzikale klanken van Bach, Pergolesi en Vivaldi, de schilder Olav Vorsel geboren. Zijn toenmalige echtgenote Antoinette steunde hem door in het souterrain galerie Artes te beginnen en daar zijn olieverfschilderijen, gouaches en tekeningen te verkopen. In 1981 heeft hij zijn eerste tentoonstelling in Parijs.

 


 

Guus van Rijckevorsel in zijn studententijd.

Portretfoto uit 1982

| Auteursrecht © 2024 | info@olavvorsel.nl | Alle rechten voorbehouden |

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.